Hogyan add el a lakásod?

A következő írásomban az ingatlan marketing néhány fogását szeretném bemutatni a teljesség igénye nélkül. A lakáseladás az átlagembernek nagyon fontos lépés az életében. Több okból is dönthet úgy valaki, hogy megválik az ingatlanától. Lehet, hogy nagyobba költözik, esetleg szüksége van pénzre egy vállalkozásra, de lehet egy válás is az ok. Egy közös van minden eladóban, lehetőleg gyorsan és a legjobb áron szeretné eladni a lakást.

Azért esett a választásom a lakásokra, mert ez az egyik legdinamikusabban pörgő piac és az utóbbi időben egyre nagyobb a kereslet az ilyen típusú lakóingatlanok iránt. Menjünk fel egy nagyobb ingatlan portálra és pörgessük végig az eladó lakásokat, bizony elég nagy kínálatot találunk. Ha szeretnénk jó áron és gyorsan eladni a lakást, akkor feltétlenül ki kell emelni a többi közül. Az átlagos lakásvásárlónak nehéz dolga van, mert rengeteg hirdetést át kell néznie, szortíroznia kell azokat amik megfelelnek a keresési szempontjainak és utána meg is kell tekintenie. A való életben a hirdetések általában nem tartalmazzák az összes fontos információt, rossz minőségűek a képek, hiányoznak, vagy értékelhetetlenek az alaprajzok, túl vannak árazva. Ezek mind utánajárást, alkudozást igényelnek a vevők részéről és nem utolsó sorban rengeteg időt. Ha javítani akarunk az esélyeinken, akkor megfelelően kell prezentálni.

A használt lakóingatlanok tulajainak a CSOK támogatás sem volt kedvező hír, mert sokan választják inkább az újépítésű, drágább, ám államilag támogatott lakásokat. Mi ilyenkor a teendő? Természetesen nem vagyunk rossz helyzetben, egyszerűen csak ki kell hozni a maximumot az otthonunkból. A lakásunk legvonzóbb arcát kell megmutatni a potenciális vevőnek.

w960x640

Nézzük a teendőket:


Piackutatás

Meg kell becsülnünk az ingatlanunk értékét, ez azonban nem olyan egyszerű folyamat, mivel egy lakás viszonylag ritkán cserél gazdát. Legjobb módszer a “konkurencia” elemzése. Első lépés, hogy feltérképezzük a hasonló méretű, fekvésű lakásokat. Lehetnek ezek a lakások a környéken, vagy hasonló fekvésű helyeken. A méreteket, a szobák számát, a tájolást és az emeleteket is vegyük szemügyre. Gyűjtsünk össze elég információt ahhoz, hogy átlagárat tudjunk számolni.

Árazás

Ha ez megvan, akkor kapunk egy értéket, ami jó kiindulási alap. Természetesen ettől eltérhetünk, sőt feljebb is pozicionálhatjuk, ehhez viszont fontos a jól összeállított marketing terv (Nem ritka a home staging módszert alkalmazók körében a plusz 10% értéknövelés sem).

A kiindulási ár ismeretében, akkor már csak azt kell tisztáznunk, hogy elégedettek leszünk-e a befolyó összeggel. Tudjuk-e finanszírozni a terveinket a bevételünkből. Ha megvan az az ár amivel elégedettek vagyunk és nem áll irreálisan távol az átlagáraktól, akkor tegyünk még rá 10-15% plusszt, hogy az esetleges alkudozásnál engedni tudjunk.

Lakás prezentáció

Az első felület, ahol a potenciális vevő találkozik a lakásunkkal az nagy valószínűséggel egy internetes hirdetés vagy egy ingatlanközvetítő oldala. Manapság az ingatlanok elsődleges hirdetési felülete az internet, ezért mi is erre fogunk koncentrálni. Három fő részből áll a hirdetésünk:

Fénykép:

A legfontosabb ezek közül a jó fénykép, mert ez ragadja meg először a vevő érdeklődését. Egy jó fotó sorsdöntő. Vagy megbíz egy home staging ügynökséget, vagy minimum keressen egy profi fotóst. Egy szépen berendezett, otthonos lakás, virágokkal, szép textilekkel jó alany a fotózáshoz. Ezek az ügynökségek pontosan tudják, hogy kell a legvonzóbb módon berendezni az enteriőrt, milyen apró kiegészítők kellenek, amik megragadják a vevők figyelmét, tehát nem egy rossz befektetés.

before-after_11

Adatok:

Itt felsoroljuk a lakóingatlan fontosabb paramétereit. Ne felejtsünk el alaprajzot csatolni, lehetőleg ne egy házilag rajzoltat, hanem kérjük ki a földhivatalból és jó minőségben szkenneljük be. Ilyen apróságokra ne sajnáljuk a pénzt, mert sokat számít és több milliós értékhez képest ez aprópénz.

Szöveg:

Ne csak száraz tényeket tömörítsünk össze, hanem foglaluk ezeket mondatokba. Fontos, hogy hangsúlyozzuk a lakás előnyeit, az esetleges átalakítási lehetőségeket és azt is tegyük bele, hogy kik számára lehet alkalmas. Például: Párok számára ideális választás, akár gyerekszoba is kialakítható. Minden lakásnak vannak jó tulajdonságai, építsünk ezekre.

Hirdetés:

Alapvetően két modell közül választhatunk. Az egyik, hogy magunk kezdjük reklámozni a lakást, a másik pedig, hogy közvetítőre bízzuk. Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

Ha magunk kezdünk neki a reklámnak, akkor több nagy ingatlanportál ajánlatai közül választhatunk (http://ingatlan.com, http://www.ingatlanbazar.hu, http://www.ingatlanrobot.hu). Az ilyen oldalakon az alapszolgáltatások általában ingyen vannak és az extra kiemelésekért fizetünk néhány ezer forintot hetente. Érdemes beruházni a hirdetésünk kiemelésébe, hiszen az a cél, hogy a lakás gyorsan elkeljen. Mivel rendelkezünk már figyelemfelkeltő fotókkal és hirdetési szöveggel, egy szponzorált hirdetés rengeteg érdeklődőt vonz majd. Ennek a mondellnek a hátránya, hogy minden oldalon nekünk kell feladni a hirdetést, valamint a facebook megosztások is ránk várnak, sőt közben a lakásbemutatás is ránk vár. Aki válallkozó kedvű, van ideje és energiája, annak ez a megoldás ideális

Ha úgy dönt, hogy profira bízza a lakás értékesítését, akkor választania kell egy vagy több ingatlan referenst és rendelkezésére bocsátani a szükséges anyagokat és az ingatlanosunk elvégzi a háttérmunkákat. Ha igazán jó és megbízható ügynököt talál ( sajnos ez nehéz feladat ) akkor akár kizárólagos szerződést is köthet vele. Ez azt jelenti, hogy csak az adott ügynökség hirdeti a lakást. Ha nem biztosítanak kiemelkedő szolgáltatásokat és kedvezményeket, akkor nem érdemes elköteleződni. Természetesen ennek a referensnek is ára van és egy sikeres lakáseladás esetén jutalékot kell fizetnünk neki, ennek mértékét előre rögzíteni kell. Ha kulcsot is adunk a lakáshoz, akkor megkímélhetjük magunkat az érdeklődők fogadásától.

Lakásbemutatás

A lakásbemutató egy fontos pillére az eladásnak. Ekkor találkozunk először személyesen a potenciális vevőkkel, érdeklődőkkel. A lakás legyen tiszta, és legyen elpakolva minden. Nincs annál illúziórombolóbb kép, mint a szennyes edények a mosogatóban, vagy egy mocskos, penészes fürdőszoba. Olyan állapotok legyenek, amiket egy hotelszobától elvárható. Mielőtt jönnek az érdeklődők szellőztessünk, ne legyen áporodott szag, esetleg valami diszkrét illatosítót is beszerezhetünk. A füstölőt kerüljük, mert sokan nem szeretik.

Néhány virág rögtön élettelivé varázsolja a szobát. Szerezzünk be valami italt, minimum ásványvizet, amivel meg tudjuk kínálni a látogatókat.

Ne legyünk túl rámenősek, de bátran mutassuk be a lakást, mondjuk el mik az előnyei, miért szeretjük, milyen adottságokkal rendelkezik. Érdemes kinyomtatni a hirdetésünk néhány kisebb méretű képpel és alaprajzzal, majd a távozó érdeklődőnek átadni. Ez a szolid emlékeztető valószínűleg pár napig nem kerül a kukába és addig előnyt biztosít a többi lakással szemben amit megtekintenek.