Mitől jó egy honlap?

Egy olyan kérdést szeretnék a következő cikkben boncolgatni, ami nem olyan egyértelmű, mint ahogy elsőre gondolná az ember. Egy honlapnál mindig vannak objektív és szubjektív szempontok, viszont nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy webhelyünknek megvan a maga funkciója, mégpedig vevőket/ügyfeleket/látogatókat kell, hogy hozzon. Jó kell hát mérlegelni.

vesperstock

Objektív szempontok:

Legtriviálisabb megközelítés szerint, akkor jó a honlap, ha sok látogatója van. Ez eddig jól hangzik, ám nem mindegy mekkora a visszafordulási arány. Megtalálja-e a látogató amit keres, vagy rögtön elhagyja az oldalt? Nem elég népszerűnek lenni, legyen könnyen áttekinthető a honlap, ne legyen a kezdőlap túlzsúfolva információkkal. A látogatók szeretik hamar megtalálni amit keresnek és nem jellemző, hogy az információkkal túlzsúfolt első oldalon túljutnak, inkább máshol keresgélnek.

A látogatói oldal után érdemes egy pillantást vetni a Google szempontjaira is. Egyrészt a Google ismerje az oldalt, linkelje és értékesnek tartsa. Megfelelő webmester beállításokkal, jól kiválasztott kulcsszavakkal és releváns, értékes tartalommal való folyamatosan töltött weboldal jó esélyekkel indul. Sajnos a keresőoptimalizáláshoz idő kell és nem megy egyik napról a másikra, mégis megéri befektetni az időt, energiát, pénzt, mert a legnagyobb megtérülést hozza az online világban.

Szubjektív szempontok:

Szubjektív döntéseket nehéz meghozni, hiszen mindenkinek más tetszik. Valaki szereti az egyszerű, letisztult, monokróm honlapokat, másnak a színes, mintás, életvidám design nyeri el a tetszését.
Egy arculat kiválasztásánál nem szabad elfelejtenünk, hogy elsősorban a leendő ügyfeleknek és látogatóknak készül a honlap és az ő tetszésüket kell elnyerni. Nem célszerű például egy fekete honlapon tűzpiros lángokkal népszerűsíteni egy ingatlanos céget. Egyszerűen komikus hatást kelt.
Érdemes semleges színeket használni, ne legyen túl rikító, a minták is legyenek szolídak, persze vannak olyan különleges esetek, ahol nem ez a célravezető, ilyen lehet, például egy együttes honlapja, vagy egy tetováló szaloné.
Összegzésként annyit jegyeznék meg, hogy ismerjük meg a célcsoportot és a számukra legvonzóbb designt válasszuk.

Felkeltette a téma az érdeklődését? Olvassa el a következő cikket:

Hogyan zajlik a honlaptervezés folyamata?