PageRank, Link és Keresőoptimalizálás

google-pagerank

A linképítés fontos szerepet játszik a keresőoptimalizálás folyamatában, mert ennek segítségével növelhetjük honlapunk PageRank értékét, vagyis linknépszerűségét. A PageRank egy Google által bevezetett mérőszám, ami azt hivatott jelezni, hogy mennyire értékes a kereső számára a honlapunk. A találati listában való elhelyezkedést is nagyban befolyásolja, ezért érdemes keresőoptimalizálás szempontjából foglalkozni vele.

A PageRank egy tízes skálán mozgó érték. Minél magasabb ez a szám, annál értékesebb az oldal. A PageRank kalkuláció alapja a bejővő linkek minősége. Ha tehát egy magasabb értékű oldal hivatkozik ránk, akkor a Google ezt pozitívumnak tekinti és jobb értékelést ad.

Link relevancia

Nem elég ha ránk mutat egy link, annak a tartalomnak relevánsnak is kell lennie. Mondjuk ha egy HTML programozással foglalkozó oldal mutat egy műtrágya gyártó oldalára, akkor ez a link nem értékes, mivel más a témakör. Amikor linkeket építünk törekedjünk a lehető legjobb minőségű és relevanciájú oldalak megszerzésére. Egy jó link többet ér 10 középszerűnél.

Bejövő linkek

Olyan esetben beszélünk linkelésről, ha egy szakmai oldal vagy blog részletesen foglalkozik egy témával és az adott cikkben hivatkoznak egy másik cégre vagy oldalra. Például egy divatblog részletesen bemutatja a legújabb hazai dizájnereket és a cikkben hivatkozásokat helyez el ezek oldalaira. Ilyen esetben egy releváns link jön létre, feltételezve, hogy az adott divatblog látogatottabb és magasabb PageRank értékkel rendelkezik a dizájnerek oldalainál.

A PageRank alakulását nagyban befolyásolják a bejövő linkek. Különösen igaz ez kis honlapok esetében.

Belső linkek

Hosszútávon nagy jeletőséggel bír, hogy egy jól kialakított belső struktúrát hozzunk létre a honlapunkon. A belső linkelés leginkább nagyobb honlapok esetében fontos, mert minden létrehozott oldalnak van egy alapértéke, tehát ha egy másik oldalra mutat, akkor annak az értékét növeli.

Linkcsere, avagy keresztlinkek

A linkcsere egy elavult módszernek számít, mert az újabb Google algoritmusok már kiszűrik az oda-vissza linkeket. Linkcseréről akkor beszünk, amikor megbeszéljük valakivel, hogy én linkelem a te oldaladat, te pedig az enyémet. Ilyenkor két egymásra mutató link jön létre. Ez a módszer 5 éve még jól bevált, hiszen sokan kaphatóak voltak erre a PageRank érték javítása érdekében, viszont manapság ezt már elavult. Ugyanez érvényes belső linekek esetén is. Nem érdemes mindent mindennel linkelni, mert a végén többet ártunk, mint használunk.

A PageRank érték növelése

Alapvetően az alábbi pontokra figyeljünk

-Minőségi weboldal: megjelenésileg és tartalmilag is vonzó legyen
-Kapcsolatépítés: Ismerjük meg a bloggereket és magazin szerkesztőket, majd vegyük rá őket, hogy linkeljék az oldalunkat.
-Katalógus regisztráció (pl.: lap.hu)
-Fórumokon és blogokon helyezzünk el releváns linkeket

Ha kérdése van, vagy csak szeretné növelni oldala látogatottságát, keressen minket!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.